Tuniská cizrnová polévka leblebi

Tuniská cizrnová polévka leblebi je tradiční recept severoafrické kuchyně (ale i v oblasti Blízkého Východu). Pestrá voňavá polévka z cizrny nejen pro vegetariány, co vás zdravě zasytí i zahřeje na duši i v pupíku :-). Do letošní studené verze jara se cizrnová polévka leblebi hodí náramně! ;-). Ale kupodivu i ve vedrech tato pikantní polévka není vůbec špatnou volbou. Obyvatelé tropických oblastí ve vedrech konzumují teplé nápoje a ne ledově chlazené.. A mají k tomu dobré důvody.

Cizrnová polévka leblebi je pro mne takový symbolický pokrm tuniské “street food gastronomie” chladnějších měsíců. V originální africké verzi se leblebi servíruje s kupou harissy. Ta pročistí vaše slzné kanálky, ústrojí horních cest dýchacích (a později i zažívací systém projde velmi efektivní očistnou kůrou:-) . Samozřejmě pikantnost cizrnové polévky ve vašem domácím prostředí si vy sami zvolíte, jakou uznáte za vhodnou.

Tuniská cizrnová polévka leblebi s kupou zeleniny a ztracenými vejci

Tuniská cizrnová polévka leblebi se v tradičním prostředí severní Afriky konzumuje zejména v chladnějším či vlhkém počasí jejich mírných zim. Takže letošní verze skandinávského (potažmo i českého) jara je pro leblebi jako stvořená! Ikdyž já s ní ale nepohrdnu celoročně. Zejména pak ve stavech, kdy tělo potřebuje tak trochu ”nakopnout” třeba po viróze, při únavě apod.

Příprava polévky leblebi vyžaduje naprosté minimum vynaložené energie. Navíc zpracujete přebytky z vaší kuchyně bez zbytečného plýtvání.  Třeba i ne úplně čerstvého bílého pečiva typu bagety, ciabatty, chlebové placky, pita apod.

Leblebi patří do kategorie takzvané ”CDD”, tedy Co Dům Dá. Existuje mnoho variant podle regionů. Někdo přidává strouhaná rajčata na hrubo (slupka vám zůstanev ruce). Jinde se do misky s vroucí polévkou rozklepne vejce a rovnou se konzumuje. Či se uvaří vejce na tvrdo nebo pošírovaná (ztracená) vejce a přidají do každé porce leblebi. Zde můžete popustit uzdu své fantazii a přizpůsobit se i možnostem vašich domácích zásob.

V Africe se vyhazuje minimum jídla a leblebi je jednou z cest, jak spotřebovat své domácí zásoby bez zbytečného plýtvání. Tuniská cizrnová polévka leblebi je v každém případě fantastická směs vůní a barev! Podává se horká s pestrou nabídkou příloh, které si každý do své mističky nabírá sám.

Tuniská cizrnová polévka leblebi je pestrá a zahřívací

Ingredience

  • 1,5-2 hrnky suché cizrny, zbavené nečistot (přebrané a propláchnuté vodou)
  • 1 střední cibule, olupaná a pokrajená na 1/2 cm proužky
  • olivový olej
  • 4-5 stroužků česneku, oloupaných a na drobno nakrájených
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté papriky (uzená je super)
  • trochu vloček chili (pokud máte rádi)
  • 2 velká zralá rajčata nebo konzervu loupaných sekaných rajčat dobré kvality
  • pasta harissa do polévky, další porce jako příloha

 

  • 2-3 lžíce kaparů, okapaných
  • 100 g kousků tuňáka (ve vodě z konzervy, okapané)
  • 1 vejce na každou porci (dle počtu strávníků)
  • 2-3 ks jarní nebo zelené naťové cibulky pokrájené na tenko
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • zelená nať petrželky či koriandru nahrubo posekaná

základní suroviny na polévku

Postup

Namočte cizrnu ve studené vodě s 1 lžící soli na 8-24 hodin. Vody dejte téměř dvojnásobek objemu cizrny, neb ta jí hodně nasákne. Během namáčení uslyšíte takové tajemné popraskávání, jak postupně puká slupka cizrnya nabývá na objemu.

Později cizrnu slijte a zalijte novou studenou vodou, alespoň cca 5 cm nad úroveň cizrny a dejte vařit. Přiveďte tekutinu k varu, pak stáhněte výkon sporáku na minimum a pomalu vařte. Bude to trvat cca 30 až 45 minut, tedy do měkka jako když vaříte fazole či čočku. Po uvaření cizrnu nechte vychladnout v tekutině, ve které se vařila. Tento celý proces včetně namáčení lze udělat až 3 dny dopředu. Uvařenou cizrnu ve vodě dát pak do lednice, až do doby vaření polévky leblebi.

V hrnci na polévku rozpalte 3 lžíce oleje, přidejte cibuli, promíchejte ji až do lehkého zlátnutí (cca 2 minuty). Stáhněte výkon sporáku na minimum, přiklopte hrnec poklicí a za občasného míchání nechte dalších 15 minut cibuli pod poklicí opékat. Bude se potit se vší tou párou shromážděnou na povrchu poklice a stékající zpět do hrnce (tak je to správně). Cibule bude krásně průhledná (nikoliv připálená, to si pohlídejte).

Tuniská cizrnová polévka leblebi

Následně předejte k cibuli 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžíci harissy a česnek. Případně trochu vloček sušených chili papriček. Za stálého míchání opékejte zhruba 1 minutu, koření se nádherně rozvoní. Někdy Tunisané v této fázi přidávají nastrouhaná zralá rajčata a přivedou k varu. Vy můžete nahradit loupanými pokrájenými rajčaty z konzervy dobré kvality. Já tento krok občas přeskočím, když nemám po ruce vhodná rajčata, není v tom nejmenší problém.

Naběračkou přendejte vychladlou cizrnu do polévkového hrnce. Hezky ji měchačkou obalte v koření a cibuli, tak 2-3 minuty. Pak přilijte tekutinu z cizrny. Pokud jste použili rajčata, tak cizrnové vody budete potřebovat o něco méně (to odhadnete, přilít se dá kdykoliv i později). Polévku leblebi přiveďte k varu, pak stáhněte na minimum a nechte cca 10-15 minut povařit. Ochuťe solí, pepřem a harissou.

Část obsahu polévkového hrnce (1-2 naběračky) můžete umixovat a vrátit do polévky, která tak krásně zhoustne. Nebo na okamžik prožeňte polévkou ponorný mixer – to je čistě na vás. Velmi často nechávám polévku prostě tak, jak je…

Vejce se s leblebi podávají v mnoha formách: buď uvařená na tvrdo a pokrájená na kousky. Nebo se čerstvé vejce rozklepne na dno misky s vroucí polévkou. Či si extra můžete uvařit pošírovaná (ztracená) vejce. Já většinou rozklepnu vejce přímo do hrnce s vroucí polévkou. Po dobu 2 minut jí stále míchám jedním směrem, aby se utvořil vír. Takže si vytvořím vlastní verzi pošírovaných vajec s krásně tekutým žloutkem.

Tuniská cizrnová polévka leblebi servírovaná buď s čerstvým nebo postarším pečivem; zužitkuje se vše!

Tuniská cizrnová polévka leblebi se servíruje tak trochu formou ”švédského stolu”. Jednotlivé přílohy se připraví do mističek zvlášť a každý si nabere dle libosti a chuti. Kousky tuňáka (lze vynechat), kapary, kvašená zelenina, picklies, nať petržele či koriandru, jarní cibulka a zejména pak ostrá pasta harissa. Ta je základ! Další využití harissy naleznete v úžasném zeleninovém ragú shakshouka, recept je TADY. Či velice snadná cizrna pečená s paprikami a jogurtem ZDE.

Když máte starší pečivo, nalámejte ho na kousky do misky, zalijte polévkou, přidejte přílohy dle libosti a máte hotovo. Jestliže máte čerstvé pečivo, tak se konzumuje k polévce, namáčí se do ní a zejména pak do tekutého žloutku. To je naprosté blaho!

Tuniská cizrnová polévka leblebi je voňavá, výživná a tak trochu “nakopávácí” pro váš imunitní systém. I lék na smutek na duši (u mne to tak funguje). Krásná je ve své variabilitě, přizpůsobíte si vše dle svých aktuálních možností vašich domácích zásob. Základem je pasta harissa, římský kmín, kupa zeleniny i příloh a zejména pak cizrna. Zkusila jsem do leblebi přidat i lžíci kimchi (ostrá fermentovaná zelenina z Asie). Za mne to byl ohromný chuťový úspěch!

Oceňuji na leblebi zejména její technickou naprosto nenáročnou přípravu i její časovou flexibiltu. Lze ji připravit její základ až 3 dny dopředu a uchovat v lednici. Což v době, kdy stavíme dům velmi oceňuji, neb v této době si nelze v podstatě nic pořádně naplánovat. Čas i energie vařit složitější pokrmy se smrsknuli na minimum. Všechno v životě teď běží podle úplně jiných pravidel a rytmů a chvilku trvá, než se tomu člověk přizpůsobí..

Tuniská cizrnová polévka leblebi- směsice pestrosti a vůní

Mějte se báječně, přátelé a nezapomeňte zalistovat v archivu tohoto blogu. Je to vpravo u názvů měsíců s počty publikovaných článků. U mobilu ho položte na šířku, otevře se celé menu. V archivu se skrývají poklady gurmánské, neb nyní na publikaci novinek mám poněkud méně prostoru. Ale to se na podzim spraví přestěhováním se do nového domova.

Kdo máte facebook, máte možnost tam sledovat mé stejnojmené stránky. Neb na FB občas publikuji takové rychlé tipy a inspirace, když nemám možnost psát na PC, fotit na velký foťák a psát velké články.

 

Děkuji za vaši přízeň!

S láskou Madla.

Sledujte mne a likujte:
fb-share-icon

6 komentářů u „Tuniská cizrnová polévka leblebi

  1. Eva Horakova

    Zacal foukat studeny italsky vitr a ja hledat nove recepty na polevky….cizrnovou miluji ve vsech podobach, dneska varim poprve tenhle recept od tebe, no a to koreni mi provonelo cely byt…..akorat misto harissy mam sriracha sauce, ale tusim, ze slozenim je to temer to same…. koriander je v ni naprosta pecka, stejne jako tunak, vajicko a kapary, a pridala jsem trosku sterilovaneho zeli – abych to shrnula:hned napoprve se umistila v moji top five!!!! Diky Madli! Zdravim z Verony, Eva

    1. korenizivo Autor příspěvku

      Evi zdravím do Verony a doufá, že jste všichni v pořádku a zdrávi v rámci možností.
      Zvolila jsi báječný recept do sychravých dnů :-). Tato úžasná africká polévka k podpoře imunity určitě přispěje a ten nápad přidat tam zelí je výborný.

      Sriracha je výborná obměna, jí jí tady miluju v mnoha pokrmech (mayonéza se zakysankou a šplouchem srirachi je božíííí!). Jediný rozdíl je v chuti (ikdyž složení je fakt skoro stejné), neb se vyrábí poctivou klasickou fermentací, takže má kyselejší chuťový základ. Což u lebblebi je dokonalá kombinace, za mne tedy BINGOOO ve všech směrech!

      Mám moc ráda tvůrčí čtenáře bloggu, co se nedostatkem jisté suroviny poperou tak elegantně, jako ty 🙂

      Děkuji ti za krásná slova plná elánu a chuti do života, Evi. Přeji ti tvůrčí báječné dny a hlavně zdravíčko 🙂

      S láskou Madla

  2. olga ciglerová

    Právě ji dlabu, to je nádhera, exploze chutí, kapary, žloutek cibulka, měla jsem doma azuki fazole tak jsem dala ty a místo harrisy ajvar -protože jsem harissu nesehnala – s tou to bude určitě ještě lepší! A nejlepší hodnocení přišlo od mého syna, 10 let – to je neeeejleppšíí polívka na světě 🙂
    Děkujeme za představení netradičních chutí! Souhlasím s paní v komentáři přede mnou – projídat se vašim blogem je radost a závislost 🙂

    1. korenizivo Autor příspěvku

      Olinko mnohokráte vám děkuji za tuto zpětnou vazbu, neb leblebi je moje srdcovka z Afriky a vím, že mnoho lidí jí nezkusí ani uvařit.. Ajvar je fantastická záležitost a za mne jste to trefila zcela geniálně jako náhradu za harissu. Adzuki? Tak to muselo být mňam!! Myslím, že že u této polévky je symfonie chutí zaručena, ač na první pohled jsou nám Evropanům tyto chuťové kombinace vcelku cizí..
      Gratuluji, máte úžasný cit a intuici! Poděkujte za pochvalu i vašemu synovi 🙂 poklona veliká!

      Přeji vám mnoho úspěchů a spokojené strávníky 🙂

      S láskou Madla

  3. Alice Franková

    Je výborná, doma se po ní jen zaprášilo(i když v ní nebyl tuňák 😉 ). Díky za recept, určitě zařadíme do pravidelného jídelníčku.
    Skvělý blog, pomalu se jím projídáme 🙂

    1. korenizivo Autor příspěvku

      Projídat se blogem…to mne doopravdy dobrém slova smyslu pobavilo! 🙂 Mám z vás radost!! Tuniskou polévku lidé mimo africký kontinent zase tak často nevaří a příliš jsem ani nedoufala, že by to mělo úspěch u čtenářů mého blogu.. Ale ráda jsem se mýlila! Děkuji za feedback, doopravdy mne potěšil!

      S láskou Madla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..